Co na Maltě jíst a co raději ne

Letos poprvé se michelinští inspektoři vydali na Maltu a hned třem restauracím udělili michelinskou hvězdu, tedy nejvyšší gastronomické ocenění. Mezi ty nejlepší se tak zapsaly Noni a Under Grain ve Vallettě a de Mondion v Mdině.  Další 3 restaurace – Commando, Rubino a Terrone – získaly nižší cenu Bib Gourmand, která označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu.

Všechny oceněné restaurace, kterých je celosvětově téměř tři tisíce, jsou uvedeny v Michelinském průvodci, který vychází jednou ročně.

Ale co je vlastně maltská kuchyně?

Jaké jídlo nebo pití je pro Maltu typické?

Maltu v minulosti ovládalo mnoho národů a z toho plyne i rozmanitost její dnešní kuchyně. Najdete tu silný vliv Velké Británie, Itálie i arabských národů. Malta je ale především středomořský stát, takže v její kuchyni najdete množství rybích specialit.

Typická maltská ryba je lampuka, ve které je ale dost kostí. Mně osobně nejvíc chutná pražma (sea bream). Dělají tu i výborné chobotnice a další mořské potvory. Asi tu nejlepší chobotnici jsme jedli v nenápadné odlehlé restauraci Blue Cave, která se nachází nedaleko turisticky známé jeskyně Blue Grotto, ve Wied-iz-Zurrieq.

O tom, jak se na Maltě pohybovat místní dopravou, jsem psala tento článek. Pokud vás zajímá, jak se tu cestuje autem, klikněte sem.

K rybě či masu většinou dostanete opečené brambory nebo hranolky a spoustu zeleniny. Na množství zeleniny podávané k maltským jídlům jsem si s nostalgií vzpomněla hned v první restauraci, do které jsme zavítali, když jsme se na pár dnů přijeli podívat zpátky do Česka. I dnes u nás bohužel pořád platí, že standardně k bramborám dostanete jeden oschlý list salátu, v tom lepším případě ještě půlku cherry rajčátka.

maltská kuchyně
Typický maltský oběd – maso, hranolky a spooousta zeleniny.

K maltským národním jídlům patří rozhodně králík připravovaný na mnoho způsobů. Dostanete jej s brambory a zeleninou, ale i se špagetami v rajčatové omáčce. Je to sice zvláštní a trochu hůře manipulovatelná kombinace (nejenže bojujete se špagetami, ještě si k tomu musíte vykosťovat nahrubo nasekaného králíka), pravda ale je, že chutná moc dobře.

V některých restauracích dostanete zdarma jako předkrm bruschettu pokapanou olivovým olejem, s rajčaty a kapary. Pokud jste gurmáni a rádi zkoušíte něco nového, vyzkoušejte malé šneky, kterým tu říkají bebbux (čti bebuš). Ty nejlepší restaurace se šnečími specialitami najdete cestou na pláž Gnejna Bay, v městečku Mgarr přímo u kostela, který určitě cestou neminete. Šneci se podávají většinou v omáčce z červeného vína, tmavého piva a bylinek.

grilování na Maltě
I přes množství skvělých restaurací není nad domácí grilovačku 🙂

Maltský chléb hobz patří určitě k nejlepším na světě. Kůrka je krásně křupavá a vnitřek měkký a vláčný. Jako každé bílé pečivo ale samozřejmě nelichotí štíhlé linii.

V létě oceníte osvěžující hobz bizzejt, kulatý chleba potřený olivovým olejem a rajčaty a naplněný tuňákem, cibulí, rajčaty a kapary. V zimě vás naopak zahřeje výborná rybí polévka aliotta. Jaké je na Maltě počasí se můžete dočíst tady.

Ke svačince vám také poslouží maltské pastizzi – pečivo z listového těsta plněné hlavně ricottou nebo hráškem, ale můžete najít i s jinou náplní. Ačkoliv se tváří nenápadně, je to kalorická bomba, takže raději s mírou :-).

Na Maltě se také vyrábí vynikající kulatý sýr gbejna z ovčího nebo kozího mléka. Najdete ho buď měkký přírodní nebo vysušený tvrdý přírodní či obalený v černém pepři.

maltský sýr gbejna
Vynikající maltský sýr gbejna můžete ochutnat v několika variantách.

I když je rozloha Malty malá, najdete tu i několik vinic a vinařství. K nejznámějším patří Marsovin, Delicata nebo Meridiana. Pěstují se tu jak nejrůznější mezinárodní odrůdy, tak i několik místních původních s výraznou chutí a vůní.

Jestli máte chuť na pivo, velmi dobrý je maltský Cisk. Má i sladší variantu s citronem, zázvorem nebo lesními plody (asi jako u nás různé cidery). Ještě sladší „lepidlo“ je Limoncello, citronový likér, který se obvykle pije pořádně vychlazený po jídle.

Pokud hledáte něco bez alkoholu, určitě vyzkoušejte kinnie s ledem. Na první dobrou vám možná nezachutná, ale velmi pravděpodobně se do něj postupně zamilujete. Vzhledem trochu připomíná naši kofolu, ale vyrábí se z červených pomerančů a aromatických bylin, takže má chuť spíše hořkou, která trochu připomíná Jägermeistera :-).

Na maltských ostrovech najdete jídla různorodá a rozmanitá. Jako všude ve světě tu vedle místních restaurací najdete i ty mezinárodní. Myslím, že si tu vybere opravdu každý. Takže dobrou chuť!

Foto: Ivan Gasparek Photographer 

Autor: Petra Studničková

Více než 3 roky jsem žila na Maltě. I díky práci v tamní cestovní kanceláři jsem měla možnost tento ostrov poznat důkladně ze všech stran. V současné době se na Maltu vracím několikrát ročně, protože pomáhám organizovat cesty na Maltu a zároveň v Česku provozuji e-shop s maltskými výrobky. Ať už se na Maltu chystáte na dovolenou nebo se sem chcete přestěhovat, mám pro vás spoustu užitečných a osobně ověřených rad a tipů, jak si svůj pobyt co nejvíce užít. Můj příběh si můžete přečíst tady >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *