Co na Maltě jíst a co raději ne

Letos poprvé se michelinští inspektoři vydali na Maltu a hned třem restauracím udělili michelinskou hvězdu, tedy nejvyšší gastronomické ocenění. Mezi ty nejlepší se tak zapsaly Noni a Under Grain ve Vallettě a de Mondion v Mdině.  Další 3 restaurace – Commando, Rubino a Terrone – získaly nižší cenu Bib Gourmand, která označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu.

Všechny oceněné restaurace, kterých je celosvětově téměř tři tisíce, jsou uvedeny v Michelinském průvodci, který vychází jednou ročně.

Ale co je vlastně maltská kuchyně? Jaké jídlo nebo pití je pro Maltu typické?

Maltu v minulosti ovládalo mnoho národů a z toho plyne i rozmanitost její dnešní kuchyně. Najdete tu silný vliv Velké Británie, Itálie i arabských národů. Malta je ale především středomořský stát, takže v její kuchyni najdete množství rybích specialit.

Typická maltská ryba je lampuka, ve které je ale dost kostí. Mně osobně nejvíc chutná pražma (sea bream). Dělají tu i výborné chobotnice a další mořské potvory. Asi tu nejlepší chobotnici jsme jedli v nenápadné odlehlé restauraci Blue Cave, která se nachází nedaleko turisticky známé jeskyně Blue Grotto, ve Wied-iz-Zurrieq.

O tom, jak se na Maltě pohybovat místní dopravou, jsem psala tento článek. Pokud vás zajímá, jak se tu cestuje autem, klikněte sem.

K rybě či masu většinou dostanete opečené brambory nebo hranolky a spoustu zeleniny. Na množství zeleniny podávané k maltským jídlům jsem si s nostalgií vzpomněla hned v první restauraci, do které jsme zavítali, když jsme se na pár dnů přijeli podívat zpátky do Česka. I dnes u nás bohužel pořád platí, že standardně k bramborám dostanete jeden oschlý list salátu, v tom lepším případě ještě půlku cherry rajčátka.

Typický maltský oběd – maso, hranolky a spooousta zeleniny.

K maltským národním jídlům patří rozhodně králík připravovaný na mnoho způsobů. Dostanete jej s brambory a zeleninou, ale i se špagetami v rajčatové omáčce. Je to sice zvláštní a trochu hůře manipulovatelná kombinace (nejenže bojujete se špagetami, ještě si k tomu musíte vykosťovat nahrubo nasekaného králíka), pravda ale je, že chutná moc dobře.

V některých restauracích dostanete zdarma jako předkrm bruschettu pokapanou olivovým olejem, s rajčaty a kapary. Pokud jste gurmáni a rádi zkoušíte něco nového, vyzkoušejte malé šneky, kterým tu říkají bebbux (čti bebuš). Ty nejlepší restaurace se šnečími specialitami najdete cestou na pláž Gnejna Bay, v městečku Mgarr přímo u kostela, který určitě cestou neminete. Šneci se podávají většinou v omáčce z červeného vína, tmavého piva a bylinek.

I přes množství skvělých restaurací není nad domácí grilovačku 🙂

Maltský chléb hobz patří určitě k nejlepším na světě. Kůrka je krásně křupavá a vnitřek měkký a vláčný. Jako každé bílé pečivo ale samozřejmě nelichotí štíhlé linii.

V létě oceníte osvěžující hobz bizzejt, kulatý chleba potřený olivovým olejem a rajčaty a naplněný tuňákem, cibulí, rajčaty a kapary. V zimě vás naopak zahřeje výborná rybí polévka aliotta. Jaké je na Maltě počasí se můžete dočíst tady.

Ke svačince vám také poslouží maltské pastizzi – pečivo z listového těsta plněné hlavně ricottou nebo hráškem, ale můžete najít i s jinou náplní. Ačkoliv se tváří nenápadně, je to kalorická bomba, takže raději s mírou :-).

Na Maltě se také vyrábí vynikající kulatý sýr gbejna z ovčího nebo kozího mléka. Najdete ho buď měkký přírodní nebo vysušený tvrdý přírodní či obalený v černém pepři.

Vynikající maltský sýr gbejna můžete ochutnat v několika variantách.

I když je rozloha Malty malá, najdete tu i několik vinic a vinařství. K nejznámějším patří Marsovin, Delicata nebo Meridiana. Pěstují se tu jak nejrůznější mezinárodní odrůdy, tak i několik místních původních s výraznou chutí a vůní.

Jestli máte chuť na pivo, velmi dobrý je maltský Cisk. Má i sladší variantu s citronem, zázvorem nebo lesními plody (asi jako u nás různé cidery). Ještě sladší „lepidlo“ je Limoncello, citronový likér, který se obvykle pije pořádně vychlazený po jídle.

Pokud hledáte něco bez alkoholu, určitě vyzkoušejte kinnie s ledem. Na první dobrou vám možná nezachutná, ale velmi pravděpodobně se do něj postupně zamilujete. Vzhledem trochu připomíná naši kofolu, ale vyrábí se z červených pomerančů a aromatických bylin, takže má chuť spíše hořkou, která trochu připomíná Jägermeistera :-).

Na maltských ostrovech najdete jídla různorodá a rozmanitá. Jako všude ve světě tu vedle místních restaurací najdete i ty mezinárodní. Myslím, že si tu vybere opravdu každý. Takže dobrou chuť!

Foto: Ivan Gasparek Photographer 

Autor: Petra Studničková

Více než 3 roky jsem žila na Maltě. I díky práci v tamní cestovní kanceláři jsem měla možnost tento ostrov poznat důkladně ze všech stran. Ať už se na Maltu chystáte na dovolenou nebo se sem chcete přestěhovat, mám pro vás spoustu užitečných a osobně ověřených rad a tipů, jak si svůj pobyt co nejvíce užít. Můj příběh si můžete přečíst tady >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *